Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Rád bych se vás zeptal, jestli jste na něčem závislá? O závislosti totiž nelze hovořit v minulém čase. Například, stane-li se někdo závislým na alkoholu, tak zůstává alkoholikem do konce života, když ale přestane pít alkohol, můžeme o něm hovořit jako o abstinujícím alkoholikovi. A není to jen otázka terminologie, je to podstatné pro pochopení, co je závislost. Naopak nezáleží na tom, jestli nazvete troskou člověka, co se dostal do třetího stadia závislosti na alkoholu, protože on lidskou troskou prostě je. Konečně slovo troska není v této oblasti odborným termínem a užívá se v různých významech, takže nemá jasně vymezený obsah.

Také považuji za marné uvažovat o závislostech způsobem, že si závislí lidé svou závislost zavinili sami, zatímco jiné nemoci si lidé nezavinili. Třeba alkoholici začali tím, že pili alkohol, jako jej pije drtivá většina dospělé populace a v té době nemohli vědět, že se stanou na alkoholu závislými. Navíc je diskutabilní, jestli ke spoustě onemocnění, kterými lidé trpí, nepřispěli sami svým způsobem života a počínáním.

0 0
možnosti
Foto

je ovšem paradoxem, že lidem, kteří si svoji "nemoc" přivodili sami, věnuje stát podstatně větší podporu, než lidem, kteří si svoji nemoc nezavinili.

1 0
možnosti

Tím, že uznáme závislost za nemoc, ještě nevyloučíme, že (někteří) závislí jsou trosky. :-P

3 0
možnosti
Foto

B28l86a85n96k13a 36F29a49y

7. 2. 2016 18:31

Nemusíme ji uznávat, ona prostě nemoc je, jen lidé zdraví často nechápou, co dokáže..a tato nemoc z některých lidí dělá trosky a některé bohužel i zabije..!

1 0
možnosti

Je zde ještě jeden aspekt, že za vznik závislosti často člověk nese svůj díl odpovědnosti. Radkin Honzák pěkně píše o medicinalizaci, která je definována jako proces, kdy se původně nemedicínské problémy, které svou podstatou do medicíny nepatří, najednou definují a léčí jako problémy medicínské. Dostanou tedy svůj lékařský termín a řeší se lékařským zásahem. Viz odkaz od str.85

http://www.ivysehrad.cz/userfiles/file/ukazky/9f0e1f38.pdf

"Ze smilstva máme závislost na sexu, z obžerství obezitu – to v rámci „korektnosti“ pokračuje ještě dál, jak naznačuje titulek jednoho diskusního článku: Také říkáte pacientům, že mají metabolický syndrom místo toho, abyste jim řekli, že jsou obézní? A lenost je úplně čerstvě prokrastinace."

To není proti tomu, co píšete, jen doplnění, ani výzva k odsuzování závislých. V léčení závislosti může mít klasická medicína jen doplňkovou roli, a ne vše, kde jsou prvky závislosti, je v první řadě nemoc.

1 0
možnosti

Ne-moc. Závisly nevěří vlastní síle. Přitom ji má každý, jen ji objevit, či znovuobnovit...:-)

1 0
možnosti
Foto

Blani, je to tak,,,"Kdo nepochopí musí prožít..."

3 0
možnosti
Foto

B52l68a60n14k98a 39F81a70y

6. 2. 2016 10:40

Máš pravdu..

1 0
možnosti
  • Počet článků 399
  • Celková karma 25,42
  • Průměrná čtenost 3894x
 

Jsem věřící písničkářka, textařka, skladatelka a klavíristka. Vystudovala jsem magisterský obor sociální  a mediální komunikace a hru na klavír. 

blankafay.cz | písničkářka, textařka a klavíristka..