Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
MP

Mám rád Vaše blogy a děkuji i za tento. Přesto pár poznámek :

Hlavním svátkem křesťanů jsou Velikonoce. Neprožiju-li, že jsem tak špatný, že za mne Kristus musel zemřít, nedocením ani význam jeho narození. Dokonce bych i argumentoval, že datum ukřižování lze podle židovského Pesachu dobře spočítat, s narozením je to horší a kritici mají vpodstatě pravdu. Shodou okolností včera jsem si ovšem přečetl velmi fundovanou studii https://www.krestandnes.cz/nicola-bux-jezis-se-narodil-25-prosince-roku-1-pred-n-l/

Při narozeninách se radujeme, takže dobré jídlo a hezké tradice k takovému svátku patří. Co mne zarmucuje více, je upozadění adventní doby jako doby duchovní přípravy a odříkání. Blízký konec kalendářního roku s termíny pro různé uzávěrky, inventury a výroční schůze tomu nepřidá :-(.

2 0
možnosti

Křesťané slaví hod Boží třikrát. Vánoční jako oslavu Stvořitele. Velikonoční jako oslavu Spasitele. Svatodušní jako oslavu Obnovitele. A slavit můžeme přes nejrůznější překážky! :-)

1 0
možnosti
JN

To odpoutání od hmotna a soustředění na duchovno je opravdu hezká věc. Ale aby si ji mohl člověk dovolit, nesmí mu kručet v břiše.

Před časem mi jenden podnikatel dlužil prachy za několik měsíců práce. Když jsemho někdy v půli prosince upomenul, první reakce byla znechucení, že mu chci pokazit radost z dárků, které už nakoupil pro svou rodinu. Pak se nějak vzpamatoval a přešel do podobné přednášky o tom, že hmotné statky jsopu pomíjiové, ale duševní bohatství je něco, co je nezcizitelné.

Zajímavé je, že někteří z lidí, kteří tak rádi hovoří o duševním a duchovním bohatství jsou po této stránce úplní žebráci.

1 0
možnosti

Je divná doba! Postfaktická. Všechno je naruby, že? :-)

0 0
možnosti
TD

Vánoce se staly víceméně sekulárními svátky v celém západním světě, dokonce i v konzervativních oblastech USA. Neříkám, že nejsou lidé, kteří slaví Vánoce především jako svátek narození Ježíše Krista (i když fakticky to datum neodpovídá, viz diskuse níže). Ale je to dnes již značně menšinový proud, i v tradičně křesťanských zemích. Jistě jich i tak budou miliony, jak píše autorka. Ale těch, kteří ve Vánocích vidí především dárky, dobré jídlo a klid s rodinou, těch jsou stamiliony. Pointa: sekularizace Vánoc není fenomén českých zemí.

Převážně náboženskými svátky nadále zůstávají Velikonoce. I tam sice konzum "natahuje pařáty", a tak máme čokoládové zajíčky a vajíčka, ale podstata Velikonoc zůstává křesťanská. Na rozdíl od Vánoc.

1 1
možnosti

Bez křesťanské mystiky skončí Evropa na smetišti dějin. :-)

0 0
možnosti
Foto

J36o18s84e10f 44Č43i12h89á60k

18. 12. 2018 10:42

Každý rok se najde někdo kdo nás pohany poučuje, že vánoce jsou křesťanské svátky.

7 4
možnosti
Foto

B14l41a71n86k21a 36F67a77y

18. 12. 2018 10:54

pokud takhle napsaný blog vnímáte jako poučování a ne jako nabídku podívat se na věci jinak, tak to je mi líto..

4 0
možnosti

R^

Dík za milá slova, i když Vás vnímám jako vodomilku klouzající po vodní hladině. Jste mlaďoučká, ale časem se podíváte i pod hladinu...

Ten Ježíšek, nad kterým se tetelíme radostí, skončí z lidského hlediska absolutním krachem, nejpotupnější smrtí otroka na kříži. Aby po uložení do hrobu svým zmrtvýchvstáním prokázal svoje Božství. Prokázal? Jen pro toho, kdo hledá království Boží Lásky. Pro toho, kdo potenciálně přijal axiom Boží Lásky.

:-)

3 0
možnosti
Foto

B21l64a30n16k13a 42F71a56y

18. 12. 2018 9:47

tohle jsou taková jemná zamyšlení, psaná jedním impulsem a dechem..:-) požehnané svátky:-)

0 0
možnosti
Foto

Pokud jde o Ježíše,neví se ani přesně rok kdy se narodil,natož pak den.Křestané jen "ukradli" tento svátek pohanum,mimo slunovratu bych za tím nic jiného nehledal...

5 3
možnosti
Foto

B31l35a75n16k42a 90F31a55y

18. 12. 2018 9:42

a odkud čerpáte tyto informace?

1 0
možnosti
Foto

Ano, víra v Boha je velký dar a vysvobození.

Jinak, jen tak náhodou, nepíšete také na blog "pise.cz"? Ale asi ne, to si Vás pletu s jinou Blankou.

0 0
možnosti
Foto

B64l83a78n64k20a 98F30a82y

18. 12. 2018 9:41

ne. je zde..:-)

0 0
možnosti
Foto

Pravé vánoce jsou oslava slunovratu a na to netřeba hledat boha. Sluníčko se vrací, to je pořádný důvod slavit. ;-D

10 1
možnosti

Na podkladu axiomu negace Boha můžete slavit jen slunovrat. Vždyť je to také hezké. Blíží se čas obnovy přírody. Kéž bychom obnovili i svoje mezilidské vztahy! :-)

1 0
možnosti
Foto

Karma....nejen ta vánoční.....R^

5 0
možnosti
  • Počet článků 399
  • Celková karma 27,68
  • Průměrná čtenost 3894x
 

Jsem věřící písničkářka, textařka, skladatelka a klavíristka. Vystudovala jsem magisterský obor sociální  a mediální komunikace a hru na klavír. 

blankafay.cz | písničkářka, textařka a klavíristka..